Tajuk Berita Terbaru

Rabu, Mei 19, 2010

Membuat aduan online kepada SKMMAntara masalah yg boleh dilaporkan-
1. spammer
2. ugutan
3. penyebaran maklumat tanpa kebenaran
dll.

klik link dibawah-
https://aduan.skmm.gov.my/eaduan_c/edaftar.cfm?noeaduan=TRUE&CFID=1582203&CFTOKEN=53210536

Faizal Tahir Enggan Dilabel Rock Star


MELIHAT kepada layanan yang diberikan kepada Faizal Tahir sewaktu di Hotel Hard Rock, Pulau Pinang sempena pelancaran album keduanya, Adrenalin tempoh hari tidak ubah seperti seorang bintang rock terkenal.

Manakan tidak, sebaik sahaja tiba di hotel bertaraf lima bintang itu, Faizal berpeluang melalui karpet merah yang sudah terhampar untuknya di samping sambutan serta sorakan peminat yang sedari awal menunggu.

Tidak cukup dengan itu, Faizal juga diberi keistimewaan apabila hotel ternama itu menerusi kafe popularnya, Hard Rock Cafe menyediakan set menu khas, Adrenalin yang merangkumi burger dan minuman istimewa khusus bagi meraikan pelancaran album tersebut.

Hebat sungguh penangan Faizal sehingga diberi layanan kelas pertama sedemikian rupa yang rasanya belum pernah dinikmati oleh artis yang baru setahun jagung di dalam industri muzik sepertinya.

Adakah ia juga memberi petanda bahawa Faizal kini sudah bertaraf bintang rock apabila dia hanya perlu memetikkan sahaja jarinya dan semuanya akan terbentang di depan mata?

Bukan itu sahaja, dengan apa yang dinikmati oleh anak jati Kuala Lumpur ini sepanjang tiga hari di Pulau Mutiara itu juga memberi gambaran bahawa Faizal ialah anak emas syarikat rakamannya, Monkey Bone.

Duduk berbual dengan Faizal sejurus selepas pelancaran album Adrenalin, dengan tenang dia menafikan segala dakwaan dan spekulasi yang dilemparkan kepadanya.

Dalam nada tenang, pelantun lagu Selamat Malam dan Sampai Syurga ini menjelaskan dia tidak pernah menganggap dirinya sebagai anak emas apatah lagi untuk meletakkan statusnya sebagai seorang bintang rock.

Jelasnya, pelancaran album keduanya itu sudah lama dirancangkan iaitu sebelum album Adrenalin dinobatkan sebagai Album Terbaik dan Album Rock Terbaik pada Anugerah Industri Muzik Ke-17 (AIM17), baru-baru ini.

Malah, tawaran juga datangnya daripada pihak hotel sendiri yang sudi untuk menaja selain mahu memberi pendekatan yang berbeza untuk pelancaran albumnya itu.

Kerana itu, dia benar-benar terharu dengan layanan baik dan sambutan daripada semua pihak di hotel tersebut sepanjang tiga hari berada di sana.

"Saya memang gembira kerana kemenangan Adrenalin di AIM17 berupaya mengekalkan momentum itu dengan berlangsungnya pelancaran album ini.

"Jujurnya, saya bukan anak emas kepada sesiapa dan juga tidak pernah membayangkan diri saya adalah seorang bintang rock.

"Perjalanan saya dalam bidang ini masih lagi jauh dan untuk memegang status seperti mana yang anda katakan itu (bintang rock), ia sesuatu yang tidak pernah terjangkau oleh akal saya sendiri dan belum masanya lagi untuk dilabelkan begitu.

"Namun, jika saya berdiri seorang diri, saya hanyalah seorang Faizal Tahir iaitu penyanyi, komposer dan penulis lirik seperti yang dikenali," luahnya jujur sambil mengucapkan terima kasih kepada pihak hotel dan kafe Hard Rock selain syarikat rakamannya atas kelancaran aktiviti sepanjang tiga hari di Pulau Pinang.

Sebagai membalas jasa baik pihak hotel tersebut, Faizal telah menyerahkan dan menandatangani sebuah gitar miliknya yang ditempah khas untuk dipamerkan di Hard Rock Cafe, Pulau Pinang.

Untuk itu, Faizal menjadi artis tempatan ketiga selepas Ella dan Zainal Abidin yang berbuat demikian apabila barangan mereka dijadikan memorabilia untuk tatapan pengunjung restoran tersebut.

Membicarakan tentang soal anak emas pula, selama menjadi artis rakaman Monkey Bone, dia tidak pernah untuk meminta-meminta atau menuntut tawaran melampau sehingga tidak mampu ditunaikan oleh syarikat rakamannya.
Baginya, dia lebih senang dan selesa untuk membiarkan hasil kerja dan muziknya bercakap bagi pihak dirinya.

"Hanya dengan cara itu sahaja, Monkey Bone tahu apa yang saya mahukan dan hala tuju saya dalam bidang muzik yang cukup saya cintai ini.

"Selama dengan mereka, tidak pernah timbul sebarang masalah dan semuanya berjalan dengan lancar.

"Saya harus akui bahawa saya bangga dan bertuah kerana adanya Audi Mok sebagai mentor selain Ahmad Izham Omar yang banyak memberi peluang kepada saya meneroka bakat saya dalam bidang muzik," kata pemenang Vokal Lelaki Terbaik AIM15 ini dalam nada bersungguh.

Menyentuh tentang pasca kemenangan Adrenalin pula, Faizal atau nama sebenarnya Ahmad Faizal Mohd. Tahir ini gembira dengan respons positif yang diterimanya.

Memang tidak dinafikan, kata Faizal, apabila album tersebut agar sukar untuk menembusi hati peminatnya yang masih lagi membandingkan Adrenalin dengan album pertamanya, Aku.Muzik.Kamu.

Lalu, apabila Adrenalin mencatatkan kejayaan besar di AIM17, ia sedikit sebanyak telah membuka mata peminat serta pencinta muzik khususnya untuk menikmati album tersebut.

Tambahnya lagi, perubahan yang ditonjolkan dalam Adrenalin adalah demi industri muzik dalam memberikan muzik yang variasi dan tidak statik.

Faizal juga sedar seandainya mahu mengecapi kejayaan, ia memerlukan kesabaran yang ditambah dengan sedikit pengorbanan.

"Itu yang mahu saya lakukan agar Adrenalin dapat diterima dengan baik oleh peminat saya dan salah satu caranya adalah dengan melakukan persembahan jelajah seluruh negara bagi mempromosikan album ini.

"Tahun ini saya sifatkan sebagai tahun untuk saya memberi semula kepada peminat selepas kejayaan yang saya kecapi selama empat tahun di dalam industri.

"Walaupun kini kita di dalam zaman teknologi dan moden, ada ketikanya kita masih lagi memerlukan cara lama untuk muzik kita sampai kepada peminat.

"Saya masih berpaksikan kepada cara itu dan sepanjang tahun ini, peminat akan dapat menyaksikan persembahan saya di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak yang sudah lama tidak saya kunjungi," ujar penyandang naib juara One In A Million musim pertama ini penuh optimis. - Utusan

Pembantu rumah Indonesia wajib diberi cuti

PUTRAJAYA, 18 Mei (Bernama) -- Isu penghantaran pembantu rumah Indonesia ke Malaysia yang berlarutan hampir setahun semakin mendekati penyelesaian apabila kedua-dua negara Selasa menandatangani Surat Hasrat mengenai syarat-syarat penggajian termasuk cuti sehari seminggu.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, yang mengadakan perbincangan empat mata dengan Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono di sini, berkata bagaimanapun soal gaji minimum masih dirundingkan oleh kedua-dua pihak.

"Hanya satu Surat Hasrat ditandatangani berkaitan bidang tenaga kerja...antara lain mengkehendaki majikan Malaysia memberi kelapangan (pelepasan/cuti) sehari dalam seminggu kepada pekerja Indonesia.

"Jika terdapat persetujuan antara majikan Malaysia dan pekerja itu yang tidak ingin mengambil kelepasan itu, dia akan dibayar setimpalnya mengikut kadar upahnya," katanya pada sidang akhbar selepas perbincangan kira-kira satu setengah jam di pejabatnya di sini.

Najib berkata Surat Hasrat itu juga antara lain menetapkan pasport pekerja Indonesia hendaklah dipegang oleh pekerja kecuali dengan persetujuan kedua-dua pihak, ia boleh disimpan majikan.

Memorandum persefahaman (MOU) dijangka menyusul dalam tempoh dua bulan lagi bagi membolehkan penghantaran pembantu rumah yang diberhentikan sejak Jun tahun lepas disambung semula.

Indonesia telah menggantung sementara penghantaran pembantu rumah ke Malaysia dan kedua-dua negara sedang berunding untuk menyiapkan MOU baru berhubung penghantaran Tenaga Kerja Indonesia (TKI) di sektor tidak formal itu.

Selain gaji minimum, kos penghantaran pekerja yang tinggi (kira-kira RM8,000) turut menjadi masalah kepada pembantu rumah Indonesia dan majikan di Malaysia.

Terdapat kira-kira 300,000 pembantu rumah Indonesia bekerja di Malaysia.

Presiden Bambang tiba hari ini bagi menghadiri Rundingan Tahunan Ketujuh antara pucuk pimpinan kedua-dua negara dan turut dijadual berucap pada Forum Ekonomi Islam Dunia (WIEF) di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), esok.

Najib berkata dalam penuh semangat kerjasama Malaysia juga bersetuju dengan permintaan Indonesia untuk menambah bilangan guru Indonesia yang mengajar anak-anak pekerja Indonesia di Sabah, tetapi tidak menyebutkan bilangannya.

Sebelum ini kerajaan Malaysia telah memberi persetujuan bagi Indonesia mengirim guru-gurunya untuk mengajar anak-anak pekerja ladang di pusat-pusat pembelajaran terutama di kawasan pedalaman Sabah yang menggunakan banyak tenaga kerja Indonesia.

"Bagi penambahan guru, pihak majikan khususnya swasta akan mengadakan tempat dan ruang yang sesuai supaya anak-anak pekerja ladang mereka boleh diajar oleh guru-guru Indonesia dalam kurikulum mereka," kata Perdana Menteri sambil menambah bahawa tempat itu tidak semestinya berupa bangunan khusus untuk sekolah.

Najib berkata pada perbincangan empat mata itu juga mereka setuju untuk menampung pertukaran pelatih atau pegawai yang mendapat latihan dan pengajian di universiti pertahanan di Malaysia dan Indonesia. -Bernama

Pertandingan buka coli dikritik

BEIJING - Sebuah pusat membeli belah dikritik kerana mengadakan pertandingan membuka coli menggunakan sebelah tangan dengan pantas.

Peserta yang berjaya membuka lapan coli dalam masa tidak sampai seminit diberikan baucar untuk membeli belah di kompleks berkenaan di Guangzhou, dalam wilayah Guangdong, China.

Laporan Guangzhou Daily menyatakan lapan wanita digunakan untuk pertandingan tersebut.

Seorang pengunjung mempertikaikan pertandingan itu dengan menyatakan idea tersebut mungkin dihasilkan lelaki tua berfikiran lucah.

Namun, jurucakap kompleks berkenaan mempertahankan pertandingan itu dengan menegaskan ia bertujuan untuk mempromosikan kesedaran mengenai pakaian dalam.

Pertandingan itu dimenangi seorang wanita yang berjaya membuka semua coli dalam masa 21 saat. -sinarharian.

Gadis khalwat larikan kereta pegawai Jaim diberkas-positif dadah jenis syabu

2010/05/17 MELAKA: Polis memberkas semula suspek wanita yang melarikan diri daripada tahanan Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) selepas dikesan memandu kenderaan milik pegawai Jaim yang menahannya ke rumah keluarganya di Kampung Gadek, di Alor Gajah, jam 9 pagi, semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner Mohd Adnan Abdullah, berkata gadis itu yang ditahan Jaim atas kesalahan berkhalwat bersama teman lelakinya pada malam sebelum itu, diberkas semula kurang daripada tempoh 24 jam selepas melarikan diri.
“Usaha menjejaki gadis berusia 20-an terbabit bermula apabila polis menerima laporan daripada seorang pegawai penguat kuasa Jaim yang mendakwa suspek melarikan diri ketika ditahan di pejabat Jaim di Kompleks Perniagaan Al-Azim di sini, jam 7.45 pagi, Jumaat lalu.

“Suspek sebelum itu ditahan Jaim bersama teman lelakinya kerana disyaki berkhalwat di sebuah rumah dalam operasi cegah maksiat, tetapi pegawai yang menahannya kemudian menyedari gadis yang ditahan itu melarikan diri jam 5.30 pagi tadi (semalam),” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, siasatan polis di kompleks itu mendapati gadis terbabit cuba melarikan diri selepas memecahkan siling bilik tahanan di pejabat Jaim.

“Gadis terbabit kemudian memandu kenderaan pegawai Jaim yang terlupa mengeluarkan kunci kenderaan itu ketika meletakkannya di kawasan berhampiran kompleks berkenaan,” katanya.

Wanita Islam pertama menang Ratu Cantik USA
RIMA memberikan senyuman semasa dia dimahkotakan sebagai pemenang Ratu Cantik USA 2010 di Las Vegas semalam.LAS VEGAS - Seorang gadis berketurunan Arab Lebanon, Rima Fakih yang berusia 24 tahun menjadi wanita Islam pertama memenangi gelaran Ratu Cantik USA kelmarin.
Pertandingan itu yang disertai oleh 51 peserta berlangsung di Planet Hollywood Resort & Casino, Las Vegas.

Berasal dari Dearborn, Michigan, Rima berhijrah ke Amerika Syarikat (AS) bersama ibu dan bapanya sewaktu dia masih bayi. Rima kemudiannya dibesarkan di New York dan belajar di sebuah sekolah Katolik sebelum berpindah ke Michigan pada tahun 2003.
Pada pertandingan itu, dia mewakili negeri Michigan.

Dia hampir terjatuh semasa memperagakan gaun malam. Para peserta perlu memperagakan gaun malam, memakai coli dan seluar dalam pada acara pakaian renang selain perlu menjawab beberapa soalan tertentu pada sesi temu ramah.

Semasa ditanya sama ada pil perancang kelahiran harus dibayar oleh insurans kesihatan, Rima menyatakan ia patut dilakukan kerana kos perancang itu melibatkan kos mahal. Gadis cantik itu akan mewakili AS dalam pertandingan Ratu Cantik Universe 2010.
Rima juga memperoleh hadiah tinggal percuma di sebuah pangsapuri di New York, diberikan wang perbelanjaan harian, gaji yang tidak didedahkan jumlahnya dan pelbagai perkhidmatan kecantikan serta kesihatan profesional.

Semasa ditanya bagaimana perasaannya selepas memenangi mahkota kemenangan, Rima berkata: "Tanyalah saya selepas saya memakan piza."

Rima memberitahu penganjur pertandingan bahawa keluarganya mengamalkan kepercayaan Islam dan Kristian.
Panel juri terdiri daripada lapan orang termasuk bintang bola keranjang, Carmelo Anthony dan pemilik sebuah hotel, Phil Ruffin. - Agensi - kosmo
Sila "share" Berita2 di sini dengan kawan2 anda...terima kasih
 
© 2009 Berita pagi malaysia. All Rights Reserved | Powered by Blogger
Blogger Layout by psdvibe | Bloggerized By LawnyDesignz |Modern Home Design